Fenomenalt grepp på hala ytor - Michelin X-ICE Snow

Vi flög upp till Umeå för nylanseringen av ett dubbfritt vinterdäck som Michelin kallar X-ICE Snow. Däckkunskaper är något som är viktigt oavsett vem du är så vi såg detta som en perfekt möjlighet att både berika våra egna men även era kunskaper om däck!


Vi landade i Umeå ca kl 11:00 och begav oss nästan genast mot testplatsen.

Att åka från ett generellt snöfritt och torrt Stockholm till ett snöfyllt Umeå var faktiskt rätt så roligt bara det, vi har ju endast fått ca 3 dagar av snö hittills i huvudstaden!


När vi alla anlände så fanns det lunch på plats vilket gav en möjlighet att kunna koppla av lite innan man påbörjade testerna på is / snö. Med mat i magen var det även enklare att kunna koncentrera sig på vad instruktörerna pratade om och man klagade inte alls lika mycket på kylan!


Hela gruppen på ca 30-40 deltagare blev indelade i grupper med hjälp av en färg man hade på sitt namnkort, jag hamnade i grupp gul. För oss bar det av direkt till isbanan där vi fick i små Volkswagen Golfar köra olika bromstest på ren is.

Vi jämförde stopp sträckorna mellan Michelins nya däck samt konkurrenter men tvisten bakom det hela som var nytt för oss alla var att däcken var slitna ner till 4 mm.

Detta skapade ett mer realistiskt test då däck inte är nya för alltid, en väldigt viktig faktor för oss som bor i dom kallare länderna.


"Att köra med slitna däck borde vara självklart enligt mig"

Dagen fortsatte med lite bankörning på ren is och det var där vi blev fantastiskt imponerade över hur mycket grepp dubblösa däck faktiskt kan ha.

Detta fungerade superbra i våra framhjulsdrivna Golfar och det var nog den roligaste och kanske den mer avslappnade övningen vi hade!


Vi fortsatte resten av dagen med tester på snö och denna gång så lämnade vi våra älskade framhjulsdrivna Golfar och hoppade in i 2 olika Audis som då hade fyrhjulsdrift.

För dom som känner mig så föredrar jag tvåhjulsdrift framför fyrhjulsdrift oavsett om det är fram eller bak och detta blev jag ännu mer övertygad över eftersom att vi nu försökte sladda runt på en snöbana och självklart försöker man få så mycket överstyrning som helst då, någonting som inte är så enkelt i fyrhjulsdrift utan en proper handbroms.


Bortser vi från en understyrande Audi A6 som bara gjorde oss rätt så besvikna i bilen så presterade däcken perfekt återigen. Mycket grepp på ren snö vilket tvingade oss att för varje varv försöka hitta gränserna där däcken började släppa.


Missförstå mig rätt, testerna var fantastiskt roliga och även otroligt lärorika. Instruktörerna var väldigt duktiga på att visa och förklara hur däcken arbetar, hur man skulle göra för att maximera grepp i kurvor etc.

Dagen avslutades med en Michelin-värdig middag som var fantastisk och man fick lära känna Michelin och teamet bakom det hela ännu bättre.


Vilket fantastiskt jobb dom gjort med detta nya däck!

631 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla